Puma albă

Îţi arunci capa zdrenţuită peste coroana de aur de pe perniţa de purpură, îţi torni licoarea din flacon, miraculosul extract de plante cărora numai vrăjitoarele le cunosc numele, peste strania schiţă sângerie de pe mâna muşcată, vezi cum i se închide şi i se albeşte, rând pe rând, fiecare dungă de carne vie, apoi iei harfa şi cânţi. Cânţi despre clipele în care tu şi puma, fără a fi actori, aţi îngrozit spectatorii, întreaga ta escortă, de la scribul cu mapa sub braţ până la mai marele vânătorilor, cu ghioaga pe umeri. Cânţi înainte de a scrie în tainicul tău jurnal despre inima muşcată de sabie a sălbăticiunii. Scrii că ai iubit-o când a azvârlit în apa albă, albă ca rochia ei, o floare roşie, roşie ca fluturele vrăjit din iarbă. Credea că face-o vrajă care-o să şteargă din amintirea ta păcatul ei. Dar a şters-o pe ea din rândul oamenilor, i-a dat gheare perfide ca minciuna sfruntată şi colţi cruzi ca iubirea calpă. Pentru că vrăjitoarele care cunosc numele tuturor văzutelor şi nevăzutelor sunt în slujba ta, le hrăneşti cu susur de harfă şi cu suflete de femei prefăcute. Scrii că ai iubit-o şi când ai înfipt-o în inima ei nestatornică pe vrăjitoarea preschimbată în sabie. Scrii că ai lăsat puma să-ţi muşte mâna în clipa când şi-a pierdut sufletul, ca să ştie că încă o mai iubeai.

Ştiu tot ce face maiestatea ta imperială, şi tu ştii acum că ştiu. Ştii că sunt mai puternică decât bătrânele tale călăreţe de mături, că am pătruns în ele şi că licoarea lor ţi-a închis rănile, ajutându-mă să pătrund în tine.

Nu mai am trup, am trupuri.
Nu mai am suflet, stăpânesc suflete.
Sunt puma albă din sufletele negre.
Fiara din om, fiara din oameni.

5 gânduri despre „Puma albă

 1. „waw” si eu!
  Te-ai apucat de scris o noua carte? M-ai bagat in transa! Super…
  Trebuie sa fie fascinant sa traiesti in lumea paralela a fantasticului!
  Iar tu o faci zilnic, prin traducerile tale…
  Chapeau, Vero!
  Sa-ti fie bine, draga mea!

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulţumesc, dragă Cita, să-ţi fie bine şi ţie!

   Mă bucur dacă ţi-a plăcut textuleţul, dar nu scriu o nouă carte.
   N-am vrut să mă joc cu duzina şi cu poza de săptămâna asta, dar am trecut pe la Dana Alistar, care a folosit „muşcată” nu ca substantiv, ci ca participiu al verbului „a muşca”, şi mi s-a făcut brusc poftă să scriu ceva, eventual o singură frază, despre o mână muşcată de o pumă. Iar când am început să mă screm la fraza aia, mi-a venit brusc în minte asocierea „pumă albă”. Pumă albă, rochie albă… – aici mi-a venit ideea să leg muşcătura şi puma de imagine. Şi m-am oprit la „încă o mai iubeai”, considerând că am terminat. Numai că pe urmă am vrut şi o imagine cu o pumă, şi am găsit aceeaşi pumă albă, stilizată, pe fond roşu şi pe fond negru; roşu ca sângele – pumă albă pătrunsă în sângele celui pe care l-a muşcat -, negru ca… puma albă din sufletul negru. Şi am adăugat ultima parte, ca să nu îngroaşe articolaşul meu teancul de istorii nerealiste despre eternul triumf al binelui.

   Prin traduceri nu trăiesc în lumea fantasticului mai mult decât atunci când citesc o carte sau văd un film. Cu adevărat fascinantă mi se pare lumea paralelă a fanteziilor proprii, chiar şi fără să le pun pe hârtie.

   Apreciază

 2. Pingback: Dorela – Literatura ca utopie

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.