Lănţişorul de argint

Ca fapt divers:

Ca noi toţi, am pe facebook o serie de prieteni ale căror postări nu apar înşiruite pe lănţişorul de argint al fluxului meu de noutăţi cu lunile sau chiar cu anii.

Iar în actualul context al protestelor stradale, m-am abţinut, ca românul imparţial, şi să postez pe tema asta, şi să comentez şi să dau like-uri la postările prietenilor mei virtuali din ambele tabere. Nu, nu mi-am „făcut curat” în listă. Atâta vreme când nu devine agresiv la adresa mea din acest motiv, nu vreau să rup relaţiile cu nimeni din pricina convingerilor politice, mai ales că ale mele sunt cum sunt. 😛 😆

Ei bine, în situaţia prezentată mai sus, în flux îmi apare, de vreo trei zile, unul dintre absenţii de până acum. E din acelaşi oraş cu mine, îl cunosc personal (am fost colegi de serviciu), dar facebook-ul nu mi-a mai arătat postările lui niciodată. Şi nici acum nu mi le aduce în flux pe toate, ci numai şi numai pe cele prin care îşi îndeamnă, cu vehemenţă, prietenii să iasă în stradă, sau le oferă filmări „live”. (A mai postat şi altceva zilele astea; o ştiu fiindcă am făcut, de curiozitate, o incursiune pe „peretele” lui.)

Aşa stând lucrurile, nu e oare firesc să mă întreb dacă nu cumva lănţişoriul postărilor pe care mi le pune sub nas sus-numitul program de socializare e din argint calp? Şi nu e firesc să mă întreb cine şi de ce l-o fi falsificând*?


Despre lănţişoare de argint au mai scris şi vor mai scrie şi alţii. Îi găsiţi pe blog la Eddie, în al doilea tabel.


* Ca să n-avem vorbe – termenul e metaforic, ca şi chestia cu lănţişorul de argint.  Nu vreau să zic că postările din flux sunt false, ci doar că algoritmul regimului preferenţial s-a schimbat într-un mod care trezeşte suspiciuni.

10 gânduri despre „Lănţişorul de argint

 1. Am remarcat acelasi lucru. De trei zile imi apar numai postari cu / despre proteste, multe de la oameni despre care nici nu stiam ca ii am in lista de prieteni.
  Eu m-am lasat prada furiei de doua ori si am scos din lista tot atatia oameni care devenisera prea slobozi la gura.

  Apreciat de 1 persoană

  • La tine am impresia că au făcut-o unii chiar în comentarii la postările tale. În cazul ăsta i-aş fi scos şi eu. Dar n-am avut şi n-am postări la care să se comenteze. 😀 Şi către articolul ăsta am pus link doar pe pagina blogului şi pe grupul jocului.
   Pentru ce scriu alţii în postările lor, cel mult nu-i mai urmăresc, dacă mă enervează prea tare.
   Iar chestiile de genul „muie Dragnea” mi se par manifestări de copilăreşti, prosteşti. N-au altceva de spus decât să înjure. Nu mi se pare calea potrivită către viitorul mai bun despre care vorbeşte toată lumea. Şi sunt dezamăgită când văd aşa ceva la oameni de la care, vorba aia, aveam pretenţii. Dar îi urmăresc în continuare, nu e rău să ştiu cât de tare m-am înşelat în privinţa lor. Şi asta nu fiindcă sunt împotriva lui Dragnea, ci datorită modului în care îşi exprimă părerile. Şi al înverşunării răutăcioase cu care o fac, fără să bage de seamă că nici tabăra actualei opoziţii parlamentare nu e populată cu oameni imaculaţi. Cred că, dacă-i ia DNA-ul la bani mărunţi pe toţi, transformă clădirea parlamentului şi a guvernului, plus Cotroceniul, în închisori – ceea ce ar rezolva şi problema confortului deţinuţilor. 😀

   Apreciat de 2 persoane

 2. Sa stii ca si eu m-am gandit la asta. Ori a scazut drastic numarul celor ce puneau pisicute, floricele, citate si fotografii din vacanta, ori s-a schimbat ceva in ordinea in care apar postarile.
  Intelepciune sa ne Domnul tuturor sa trecem cu bine peste zilele acestea tulburi!

  Apreciat de 1 persoană

  • Da, aşa este. Într-un astfel de conflict, manipulările vin din ambele părţi. Adevărul e undeva, în zona de mijloc, şi numai propriile principii sănătoase şi propria raţiune nealterată de pot ajuta să-l descoperi. Sau să te apropii cât mai mult de el, în situaţia în care n-ai de unde să cunoşti toate dedesubturile.

   Apreciază

 3. E plin fb-ul de postări referitoare la evenimentele recente, dar eu n-am observat ciudățenii. Cei care erau înverșunați înainte sunt mai activi acum, iar ceilalți își punctează și ei punctul de vedere. Eu văd in continuare animăluțele lui Eddie, timbrele lui Max, reclame la produse handmade printre articolele referitoare la OUG. Dar eu am o listă de prieteni micuță. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • Şi eu văd ceea ce vedeam.
   Ciudat e că văd, în plus, numai postările care cheamă lumea în stradă ale unor oamenii pe care până acum nu-i vedeam.
   În fine, sper să se găsească o rezolvare acceptabilă şi să termine cât mai repede balamucul, dar, Doamne fereşte, nu prin vreo nouă acţiune gen „mineriada”.

   Apreciat de 1 persoană

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.