Amintiribombe

Înainte de lansare:

oglindireCând reuşea să-şi treacă mintea dincolo de oglindă, toate erau la fel – şi totuşi altfel. Sau doar sunau altcumva, mai eroticnit. Continua să aibă o damblama, dar nu exista nimeni care să-i dea vreun vot de blam pentru asta. Oricum, de ce i-ar fi găsit cineva vreo vină fiindcă scrisul îi era un iubireal? Că nici măcar nu scrisese o duzinarmare de volume, ci doar unul, un singur roman, într-un stil, ei, da, cam galantopaz şi poate chiar puţin aberantic, dar tocmai ăsta era şarmul, nu-i aşa? Şi nici măcar nu-i ceruse vreunei edituri să investească vreun sfanţ. Ce rost ar fi avut să se ţină de vocerşit trimiţându-şi creaţia de la una la alta, doar ca să-l enerveze părerile floribile ale unor redactori mofturoşi? Era mai sărutil să-şi vadă romanul ambalajurat pe banii lui, rămânea în deplina lui proprietate, aşa cum avea să-i rămână şi toată partea materială a gloriei. Fiindcă ştia – şi i-o spuneau şi prietenii, şi oglinda – că era o primavatură, un tânăr talent înnăscut…

După douăzeci de ani:

… Ei, amintiribombe, ce mai amintiribombe… Din vremuri în care se crezuse scriitor, că doar avea numele trecut pe o carte tipărită! Deh, pe o carte care nu se vânduse prea bine, adică nu [prea] se vânduse, dar repetiţia şi e mama succesului, nu-i aşa? Şi de bani nu ducea lipsă, prin urmare apăruse şi a doua carte, apoi şi a treia… Şi, după atâţia ani, încă mai avea în stoc destule exemplare din toate trei, stivuite într-o ladă. În ultima vreme, le dădea cadou „prietenilor” pe care nu voia să-i mai vadă.

De fapt, prefera să fie singur, să se învârtească nestingherit printre amintiribombele lui. Cele din ziua lansării primului roman îl îmbătau cel mai tare. Şi atunci fusese beat de fericire, prin minte i se învârtiseră numele altora care începuseră la fel ca el, construindu-şi siguri rampa de lansare către constelaţia bestsellerurilor.

Oare ei de ce reuşiseră? Şi el de ce nu?

Da, sigur, reuşiseră pentru că aveau talent. Dar el, ce, el nu avea? Şi-l văzuse foarte clar în oglindă, cu mintea şi cu ochii lui. Sigur, acolo toate erau oarecum altfel, dar totuşi la fel. Că doar imagini şi amagini e totuna, ca şi talent şi talentisc, nu-i aşa?


  • Scris pentru jocul cuvintelor, textul nu e o aluzie la absolut niciunul dintre prietenii/cunoscuţii mei (îi includ în această categorie şi pe cei pe care nu i-am văzut decât în poze, pe Internet). Ideea mi-a venit când am aflat de existenţa acestui curs online de scriere creativă, unde nu e admis oricine. Viitorii cursanţi sunt selectaţi după ce toţi amatorii trimit câte o povestire de maximum 6000 de semne. (Pentru că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere şi din rahat nu poţi să faci bici. 😛 )
  • Clic pe imaginea cărţii ca să aflaţi de unde provine.

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.