Plimbare plăcută!

Vă spun un secret: am început să mă cam satur de blogosferă.

De ce?

Păi pentru că… e o sferă. Te tot învârteşti prin ea şi… ricoşezi de pereţi. Şi te întorci la aceleaşi bloguri, la aceeaşi penurie de diacritice şi majuscule, la aceeaşi repartizare fantezistă a semnelor de punctuaţie, la aceeaşi invazie de cuvinte împrumutate inutil şi alandala din engleză, la aceeaşi epidemie de advertoriale şi concursuri…

Nu săriţi cu pietre, recunosc că există excepţii în sens pozitiv – destul de multe. Însă blogosfera e o patrie a amatorilor, unde fiecare face, în primul rând, ce şi cum îl taie capul, iar cititorului în revine misiunea să despartă grâul de neghină şi, de ce să nu recunoaştem, nu toţi cititorii sunt în stare s-o facă.

Însă toţi ar putea învăţa s-o facă.

Cum? Simplu. Oricine poate întinde mâna în afara blogosferei. O poate întinde către o carte, o poate lua, o poate deschide, poate începe s-o citească şi… Şi se va trezi într-o lume fără limite sferice sau de altă formă şi natură, o lume guvernată de profesioniştii scrisului – oameni a căror pâine este cuvântul şi a ale căror metropole se numesc edituri.

Iar aceste metropole sunt unele mai sistematizate decât altele. De exemplu, în cea numită editura All există cartiere. Selecte, bine definite, clar conturate: Clasic, Contemporan, Bestseller, Crime, Lista lui Alex Ştefănescu.

În Clasic locuiesc, printre alţii, Ralph Ellison şi Rudyard Kipling, de care cred c-a auzit toată lumea.

      

În Contemporan stă, de pildă, Renata Carageani, de al cărei erou, aventurierul ursuleţ ochelarist Nono, m-am îndrăgostit eu de vreo doi ani, definitiv şi irevocabil.

Printre vilele din Bestseller e şi cea în care găzduieşte Lisa See toate Fetele din Shanghai.

Iar în Crime am auzit că-şi ţine Walter Mosley Diavolul în rochie albastră, într-un palat cu 208 pagini.

Cât despre Lista lui Alex Ştefănescu, acolo e loc pentru oricine ştie să se „bucure de frumuseţea literaturii”.

Cred că v-aţi dat seama că vorbim despre o metropolă de proporţii impresionante, dar ceea ce nu ştiţi e că, printre vilele, palatele, blocurile şi căsuţele de basm de pe teritoriul ei, nu te poţi rătăci. De ce? Pentru că există Strada Ficţiunii, singura stradă din lume care are un ghid, un tip excentric, cu umbrelă roşie, un excelent cunoscător al tuturor meandrelor acestei străzi largi şi lungi, ce şerpuieşte prin toate cartierele editurii ca un adevărat bulevard exotic, unde copacii au trunchiuri de carton şi frunze tipărite, iar casele se înalţă, volum peste volum, către cer. Un cer din care nu plouă şi pe care soarele nu dogoreşte niciodată prea puternic.

Aşa că poate vă-ntrebaţi la ce e bună umbrela ghidului… E o umbrelă solidă, ţine deoparte tot ce e de calitate inferioară. Sub ea e garantată plăcerea maximă a lecturii. Şi tot la adăpostul ei se întâmplă ceea ce spuneam mai sus: aflăm cum arată grâul, pentru a nu-l mai confunda niciodată cu neghina!

Aşa că orice plimbare pe Strada Ficţiunii e o „cu folos zăbavă” în lumea maeştrilor condeiului şi ai imaginaţiei, acolo unde nu există nici scrieri agramate, nici istorisiri plictisitoare, nici propagandă politică, nici advertoriale (ca acesta, scris de mine pentru SuperBlog). E o plimbare printre cuvinte care zidesc universuri, aşternute pe albul hârtiei de tot atâţia demiurgi şi vegheate cu devotament de redactori, corectori şi ilustratori.

Plimbare plăcută! (Dar respectaţi cu sfinţenie semnele de circulaţie şi instrucţiunile ghidului, fiindcă pe Strada Ficţiunii toate orele sunt „de vârf”!)

__________________________________
__________________________________

Nota primită: 58 de puncte

7 gânduri despre „Plimbare plăcută!

  1. Pingback: Eu la SuperBlog 2014 (toamna) | ropot de secunde...

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.